proeven . proberen . leren

PROEFLES IN TOSCANE

‘een culinair avontuur met Joël Broekaert’

The program is hosted by Joël Broekaert, notorious Dutch food journalist and promoter of the “head to tail” butchering. Find the description of his course in English HERE


HET IS ALLEMAAL GESCHIEDENIS

In Proefles in Toscane word je meegenomen door smaakexpert Joël Broekaert naar een unieke locatie in de bergen van de mooiste regio van Italië. Tijdens dit vierdaagse culinaire avontuur ga je leren proeven als een pro, aan de hand van de eeuwenoude Italiaanse eetcultuur. Uiteraard krijg je een smaakcollege van reisleider Joël, waarin hij haarfijn op wetenschappelijk niveau uitlegt hoe proeven werkt. En dat gaan we natuurlijk  direct ook in de praktijk toepassen. Tijdens kooksessies, de wijnproeverij, de wildplukwandeling én vooral tijdens de échte Toscaanse salumi-workshop. 

Dit alles doen we op een prachtige unieke locatie: Novanta, een verlaten dorp omgebouwd tot hotel, midden in de Casentinese bossen van het Toscaanse binnenland. Naast koken, eten, proeven en praten is er ook ruimte om even tot rust te komen bij het haardvuur of te genieten van het waanzinnige uitzicht over de vallei. 

Joël’s co-host op deze reis is Jeroen Cappendijk, een ervaren kok die zeven jaar leiding gaf aan de keuken in Novanta. Jeroen kent de vallei als geen ander en weet precies waar alles bloeit en groeit. Door zijn jaren ervaring in de regio kent hij ook alle lokale keukengeheimen en streekgerechten, en de beste producenten uit de regio. 

Een van de producenten is varkensboer en salumi-meester Fabrizio Andreola, die de meerdaagse salumi-workshop verzorgt. Deze workshop loopt als een rode draad door het programma. Hierin leren we van een echte Toscaanse slager hoe je een varken volledig van kop tot staart verwerkt tot de mooiste Italiaanse vleeswaren. Dit biedt Joël de kans om jou te laten proeven hoe echt goed vlees smaakt, van varkens die rustig twee jaar de tijd hebben gekregen om op te groeien en alle ruimte om veel te bewegen en hun eigen eten te zoeken. Tijdens een charcuterie-proeverij ontdekken we hoeveel invloed de regio van herkomst heeft op de smaak van het eindproduct. Joël geeft je in een kop-tot-staart-college de handvatten om in de toekomst minder en duurzamer vlees te eten aan de hand van de Italiaanse eetkunst – want de Italianen weten als geen ander hoe ze van werkelijk ieder onderdeel van het varken iets waanzinnig lekkers kunnen maken en vooral hoe ze met heel weinig vlees ontzettend veel smaak geven aan klassieke gerechten.

Over Joël:

Joël Broekaert is historicus en culinair journalist. Hij is al ruim 10 jaar restaurantrecensent voor NRC en maakte daarnaast verschillende tv-programma’s zoals De 5 Smaken van Joël en Joël Lokaal. Onlangs verscheen van zijn hand het populair-wetenschappelijke boek Proefles waarin hij alles uitlegt dat je als nieuwsgierige lezer over smaak wilt weten. In 2022 toerde hij door Nederland met zijn interactieve theatercollege Proefles met Joël.

wat mensen zeggen

“Het was een super leuke en leerzame reis.” Samen de markt op, pasta maken, wildplukken en vooral ook veel proeven! Hele leuke mensen ontmoet en super gezellige avonden gehad in het prachtige Novanta”
Lente 2022 

“De plek was echt geweldig! Gelegen op een prachtige Toscaanse heuvel, elke dag een borrel met uitzicht op de vallei en daarna aanschuiven voor heerlijke vers bereide maaltijden. Italiaans kan je het niet krijgen!
Herfst 2022

EEN TYPISCHE DAG

Voor dit programma bestaat er niet één typische dag … dus in plaats daarvan delen we het hele programma met je – gewoon om je nog iets meer te enthousiasmeren!


data

01 NOV

05 NOV

Spring

2024

TBA 


WAT IS INBEGREPEN

 • 4 overnachtingen
 • Dagelijks ontbijt, lunch en diner
 • Geserveerde wijnen 
 • Vervoer van en naar Florence
 • Meerdaagse workshop ‘van slacht tot salumi’
 • Smaakcollege van Joël Broekert 
 • ‘Van kop tot staart’-college door Joel Broekaert
 • Je eigen gerijpte salami’s die je tijdens het programma maakt ontvang je later thuis
 • Je eigen Novanta-schort
 • Fotoalbum van de reis
 • Lidmaatschap van de Novanta Food academy

Om iedereen dezelfde unieke en intieme ervaring te bieden, houden we de groep klein. Wanneer je besluit ons een berichtje te sturen om te boeken, vinden wij  het ontzettend leuk om te weten waarom je graag mee zou willen en hoe jouw relatie met eten, drinken en proeven eruit ziet. Wij pikken je op de eerste dag op in Florence, en brengen je na afloop natuurlijk ook weer terug. Zelf hoef je alleen maar een vlucht te boeken.

In het onverwachte geval dat er te weinig inschrijvingen zijn voor de cursus en daarom niet door kan gaan, zijn vooraf geboekte gasten nog steeds van harte welkom om met ons mee te doen en deel te nemen aan al onze gebruikelijke eetervaringen.

prijzen

€1795,-

Per persoon voor een semi-privé slaapkamer in een gedeelde suite met ensuite badkamer.

€2195,-

Per persoon voor een privé eenpersoons studio slaapkamer met eigen ensuite badkamer

BOEKEN

Wil je ook meedoen? Stuur ons hieronder een bericht;