Meer vlees. Minder vlees. Duurzaam vlees

De toscaanse slager @ novanta

The program “The Tuscan Butcher”, is hosted by Joël Broekaert, notorious Dutch food journalist and promoter of the “head to tail” butchering. Find the description of his course in English HERE


HET IS ALLEMAAL GESCHIEDENIS

De focus van deze bijzondere culinaire reis is VLEES. Daar eten we echt te veel van. Maar we willen het ook niet missen. Dus hoe gaan we dat doen: minder vlees te eten? Wij zeggen: door meer vlees te eten. Niet meer kilo’s. Juist niet. Maar diverser vlees eten – alles van het dier, van kop tot staart! Dan leer je hoe veel meer lekkers aan een beest zit behalve biefstuk en koteletten. Hoe lekker écht vlees smaakt als je er de tijd voor neemt. Hoe je met heel weinig vlees ontzettend veel smaak aan een gerecht kan even. Dan ga je vanzelf minder, maar béter vlees eten. Onder leiding van  gerenommeerd schrijver en food critic Joël Broekaert ontdekken we hoe oude Italiaanse gewoontes de sleutel kunnen zijn tot een duurzaam omnivoor bestaan in de toekomst.

4 dagen vol eten, een mooi verblijf en veel rode wijn om de sfeer erin te houden! We kunnen niet wachten!

What is het plan?

Maak kennis met de Toscaanse slager, ervaar de kunst van zijn vak en leer hoe je elk stukje van het varken moet gebruiken, zodat er niets verloren gaat.

Zo’n 100 jaar geleden was het de normaalste zaak van de wereld om als gezin een varken buiten de stad te houden. Zo ook in Toscane.

Het varken werd het hele jaar door goed gevoed en traditioneel geslacht in november. Het vette vlees was onmisbaar voor een groot gezin en hielp hen de koude winter door. Het dier werd dan ook met veel respect behandeld en werkelijk alles van het varken werd gebruikt, gegeten of geconserveerd.

In ons programma “De Toscaanse Slager” neemt Joël Broekaert, berucht voedingsjournalist en promotor van het “kop aan staart” slachten, je mee naar Toscane.

We creëren de mogelijkheid om een ​​slachtdag te beleven met het respect en de waardigheid die het verdient, en leren hoe we het hele dier ethisch kunnen gebruiken voor verschillende toepassingen. Maar het gaat om veel meer…

Toscane is een zorgvuldig gekozen locatie. Liefde en respect voor eten is diep geworteld in de Italiaanse cultuur. Vlees werd slechts af en toe in kleine porties gegeten, waar moeders en oma’s de heerlijkste gerechten maakten met slechts een paar tomaten uit de tuin en wat oudbakken brood van de dag ervoor.

Kom samen met ons koken, proeven en leren over de oude Toscaanse traditie. Laten we wijn drinken en de vraag bespreken; “Wat kunnen we leren van de Toscaanse traditie?” Misschien kan het het antwoord bieden op een aantal snelgroeiende problemen rond de manier waarop we in de 21e eeuw met vlees omgaan.

EEN TYPISCHE DAG

Voor dit programma bestaat er niet één typische dag … dus in plaats daarvan delen we het hele programma met je – gewoon om je nog iets meer te enthousiasmeren!


datums 2023

08 may

12 may

 

TBC

 
 


WAT IS INBEGREPEN

 • 4 overnachtingen
 • Dagelijks ontbijt, lunch en diner
 • Geserveerde wijnen 
 • Vervoer van en naar Florence
 • Meerdaagse workshop ‘van slacht tot salumi’
 • Smaakcollege van Joël Broekert 
 • ‘Van kop tot staart’-college door Joel Broekaert
 • Je eigen gerijpte salami’s die je tijdens het programma maakt ontvang je later thuis
 • Je eigen Novanta-schort
 • Fotoalbum van de reis
 • Lidmaatschap van de Novanta Food academy
 •  

Om iedereen dezelfde unieke en intieme ervaring te bieden, is er maar beperkt plaats. We gaan op pad met 12 tot 15 deelnemers. Die plekken gaan we niet zomaar weg geven. We willen weten waarom we voor jou moeten kiezen – vertel ons je verhaal, je passie en waarom je verliefd geworden bent op koken.

In het onverwachte geval dat er te weinig inschrijvingen zijn voor de cursus en daarom niet door kan gaan, zijn vooraf geboekte gasten nog steeds van harte welkom om met ons mee te doen en deel te nemen aan al onze gebruikelijke eetervaringen.

prijzen

€1795,-

Per persoon voor een semi-privé slaapkamer in een gedeelde suite met ensuite badkamer.

€2195,-

Per persoon voor een privé eenpersoons studio slaapkamer met eigen ensuite badkamer

Wil je ook meedoen? E-mail info@novanta90.com en we regelen het voor je